Je bent nu hier: Home / Studiekeuzetraject

Studiekeuzetraject

Het maken van een studiekeuze is een van de belangrijkste momenten in jouw leven. Om een goede keuze te maken, heb je zelfonderzoek nodig.

Om je hierbij te ondersteunen werk ik volgens de 4 fasen studiekeuze strategie.

We starten met een verhelderingsgesprek. Tijdens dit gesprek hebben we het over de vraag die jij hebt en het traject dat ik aanbied.

Mijn studiekeuzetraject bestaat uit de onderstaande 4 fasen.

Helder en rustig in de toelichting en grijpt steeds terug naar de rode draad. Spreekt taal van de jongere. Heeft een beeld geschetst waarin de jongere zich herkent.

hoogbegaafdheid zwolle 1999Oriënteren

We beginnen met oriënteren. In deze fase gaan we met behulp van actieve werkvormen aan de slag met de vragen: “wie ben ik”, “wat wil ik” en “wat kan ik”.

In deze fase doe ik ook een aantal testen met je om de antwoorden op die vragen duidelijk te krijgen. De oriëntatiefase sluiten we af met het bespreken van het rapport dat is opgesteld naar aanleiding van de gemaakte testen. Je ouders mogen ook aanwezig zijn bij dit gesprek.

Verkennen

In de verkennende fase staat centraal het verzamelen van informatie over opleidingen en beroepen. Het bezoeken van opleidingen en open dagen is ook onderdeel van deze fase. Aan het eind van deze fase bespreken we wat de resultaten daarvan betekenen voor jouw talenten.

Verdiepen

Je gaat jouw interessegebied op verschillende manieren onderzoeken. Hierbij kun je denken aan meekijken in de praktijk, meeloopdagen bijwonen of het houden van interviews.

Besluiten

We gaan alle informatie uit de voorgaande fasen op een rij zetten. Het resultaat hiervan is dat jij een opleiding kiest die echt bij jouw past, zodat jij je kunt aanmelden voor een studie.

Ik adviseer alle 4  fasen te doorlopen. Het is ook mogelijk om alleen de oriëntatiefase te doen.

Ik ben een jongen en die in zijn examenjaar havo zit. Ik wist nog niet precies wat voor studie ik wilde gaan volgen na havo. Ik vind dit wel een belangrijke keuze, omdat het kiezen van een goede studie bepalend is voor de rest van je leven. Via mijn moeder ben ik terecht gekomen bij Ineke. Na een kennismakingsgesprek waarin ik me al snel op mijn gemak voelde, heb ik onder andere testen gemaakt. Om zo erachter te komen wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik belangrijk vind in mijn toekomstige werk. Hiernaast hebben we met een kaartspel gefilterd welke banen er wel en niet bij me passen. Uiteindelijk kwam er een uitgebreid rapport en wist Ineke precies wat mijn kwaliteiten waren en mijn mindere punten. Hieruit volgde het studieadvies. Het studieadvies sprak me erg aan en grote kans dat het ook mijn keuze wordt. Ineke bedankt voor je rustige, maar vooral heldere begeleiding en voor het passende studieadvies!